1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Под 60 % от хлебопроизводителите у нас са на светло и плащат данъци

Под 60 % от хлебопроизводителите у нас са на светло и плащат данъци

За това сигнализира Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България

 

Под 60 % от хлебопроизводителите у нас са на светло и плащат данъци. За това сигнализира Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България по време на среща със заместиник-изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов. Според данни на официалната статистика средното дневно потребление на хляб е 285 гр. на човек. БКИХСБ счита за ненормална ситуацията за изхранване на населението да е необходим 960 000 тона хляб годишно, а реално да се отчита и да се плащат данъци за 450- 500 хиляди тона.

Първата крачка за борба със сивия сектор е изготвения от  членовете на Камарата регистър на всички предприятия, които произвеждат хляб у нас. Документът бе предаден на двамата заместик – изпълнителни директори на НАП Бойко Атанасов и Тошко Тодоров, които обещаха до края на месеца да бъдат извършени проверки на посочените в регистъра хлебопроизводители. 

Сред другите мерки, предложени от БКИХСБ за решаване на проблемите в бранша са премахаване на натуралната рента, продажбата на хляб с купони и преминаване изцяло към банкови разплащания за основната суровина брашно. Камарата настоява и за задължителна  регистрация по ДДС на всеки хлебопроизводител или сладкар, независимо от мащаба на неговото производство.

Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България обединява производители с над 80 %  от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас. Сред членовете й са  „Симид”, „Нилана”, „Добруджански хляб”, „Хлебозавод Габрово”, „Ямбол хляб”, „Деметра Сливен”, „Хлебозавод Стара Загора”,”Хлебозавод Стражица”, ”МИО”, „КОРН”, „Хлебозавод Хасково” и други.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.