1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подготвят се нормативни промени за собствениците на земеделски земи

Подготвят се нормативни промени за собствениците на земеделски земи

Снимка:

Мярката има за цел да предотврати възникването на пожари

Подготвят се нормативни промени, с които ще се задължат собствениците на земеделски земи да уведомяват за предстоящи разчиствания на площите като мярка за избягване на пожари. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов пред Нова ТВ.

"Министерството заедно с "Пожарна безопасност" в МВР обсъждаме и надявам се до края на седмицата ще имаме мерки, с които ще помолим и задължим тези, които почистват пасища, да казват къде ще почистват, за да можем да съсредоточим техника и да имаме готовност за действия", каза Костов.

Попитан не трябва ли само да се следи собствениците да не палят огън за разчистване, което е и забранено, той заяви, че "както виждате не се спазват нашите призиви". По думите му повечето запалвания на обработваеми земи стават заради почистванията, с т.нар. мулчери.

"Над 200 са пожарите в горски територии, но имаме над 1 000 запалвания в земеделски територии", каза още зам.-министърът. Той отчете, че от началото на годината досега са опожарени 11 декара гори. Допълни, че е имало години с по-лоши данни, а сега системата на тел. 112 е много добра.

"За съжаление, повечето пожари възникват от човешка непредпазливост, от нехайство, от безотговорно поведение и затова призовавам да се спазват елементарните правила за пожарна безопасност", коментира Георги Костов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.