1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подобряването на продуктивността на стадата е изключително важно за овцевъдите

Подобряването на продуктивността на стадата е изключително важно за овцевъдите

Снимка:

Днес се проведе дискусия в Института по животновъдни науки – Костинброд

Само агнета с установен произход и от родители с доказана добра продуктивност се оставят за разплод. Това каза завеждащият секция „Овцевъдство” в Института по животновъдни науки – Костинброд проф. д-р Емилия Райчева пред фермерите от Клуба на овцевъда „Св. Георги Победоносец”. Тя изтъкна, че втората важна оценка, която е водеща при отбора на младите животни, се основава на фенотипа. Агнетата трябва да отговарят на изискванията на отглежданата порода. За предпочитане е за разплод  да се оставят животни-близнаци. Подобряването на продуктивността на стадата е изключително важно за овцевъдите. Затова внимателно трябва да се прави отбора на младите животни, които се оставят за разплод във фермите.

Гл. ас. д-р Таня Иванова запозна присъстващите с основните положения за правилно хранене на агнетата, които всеки овцевъд трябва да знае. Тя каза, че първото условие е младите животни да имат постоянен достъп до прясна вода. Опазването и доброто им развитие зависи от навременното приемане на коластра чрез млякото през първите 48 часа след раждането, в количество ок. 500 cm3.

Подхранването за приучване към твърда храна започва около десетия до двадесетия ден. Това става с доброкачествено сено и концентратна смеска. Най-подходяща е готовата стартерна смеска. Тя съдържа 50-70% зърнено-житни фуражи и 20-30% шрот. Разплодните агнета се отбиват при живо тегло около и над 20 kg, при бозаен период 60 дни. До тогава те трябва да получават ок. 300-400 g концентриран фураж и доброкачествено сено на воля, каза гл. ас. Иванова. 

Храненето на отбитите агнета не трябва да се занижава, тъй като през първите 1-2 месеца след отбиването, животните продължават да нарастват интензивно. През летния сезон те се отглеждат пасищно. Важно е фермерите да знаят, че в този период те трябва да се отделят от възрастните овце и особено в началото да се подхранват с концентрат от 300-400 g. През оборния период храненето се извършва с традиционни фуражи – сено, силаж, концентриран фураж.

Учените от отдел „Овцевъдство” към Института в Костинброд и фермери от Софийска област учредиха в началото на април т.г. Клуб на овцевъда „Св. Георги Победоносец”. Основните цели на сдружението е науката да съдейства на агробизнеса за правилното му развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.