1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подписите срещу клетъчно отглеждане на животни надминаха милион

Подписите срещу клетъчно отглеждане на животни надминаха милион

Събирането на подписите започна през септември 2018-та

Над един милион подписа събра европейската гражданска инициатива под наслов "Край на клетъчното отглеждане". Това означава, че Европейската комисия е длъжна да се занимае с въпроса.

Събирането на подписите започна през септември 2018-та и продължава 12 месеца, т.е. до 11 септември тази година. Една трета от досега събраните гласове идва от Германия, показват първите анализи.

"Радваме се, че толкова много хора от Европейския съюз са против клетъчното отглеждане на животни. Целта на нашата кампания е да сложим край на мъките им", се казва в изявление на германска природозащитна фондация - една от общо 170 европейски организации за защита на животните, застанали зад идеята. България е представена с три организации. С искането си гражданската инициатива настоява да се прекрати отглеждането на кокошки, зайци, патици, гъски и други животни в клетки. На прицел са и заградените пространства за женски свине при раждането, както и отделните клетки за новородени телета.

Според правилата на Европейския съюз при събрани над 1 милион подписа, Европейската комисия е длъжна да провери правното основание на инициативата, като срокът е три месеца. Комисията може да приеме исканията, или да ги отхвърли, но при всички случаи трябва да аргументира решението си.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.