1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Покупко-продажби за над 1 милион лева реализира млечната квотна борса

Покупко-продажби за над 1 милион лева реализира млечната квотна борса

Снимка:

144 купувачи на квота се възползваха от борсата

За приключилата квотна борса 2011/2012 ДФ „Земеделие” изплати 1 022 602 лева на млекопроизводители, подали заявление за продажба на индивидуална квота в периода 1 септември – 15 ноември.

И тази година бе регистриран голям интерес към продажбата на млечни квоти, който надвиши заявките за покупка. По тази причина Фонд „Земеделие” обяви и втори прием на документи за купуване на квоти. Събраните средства не бяха достатъчни за изплащането на всички кандидати. От общо 624 одобрени заявления за продажба 546 млекопроизводители успяха да продадат квотите си.

Сумите бяха изплатени по реда на подаване на заявленията. Пет процента от индивидуалната млечна квота на всеки производител, подал заявление за продажба, се задържат в полза на националния млечен резерв, без да се заплащат. На всички млекопроизводители, продали квотите си, ще бъде извършена проверка на място. Списък с производителите, продали индивидуална квота, е публикуван в раздел "Новини".

От борсата се възползваха и 144 купувачи на квота. Те купиха 74 480 кг квоти за директни продажби и над 1 милион кг квоти за доставки. Търговията бе реализирана при фиксирана цена от 0.07 лв. за килограм квота за доставки и директни продажби.

Средствата за покупко-продажба на млечни квоти се осигуряват изцяло от млекопроизводителите, а Разплащателната агенция управлява борсата и гарантира прозрачността на процеса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.