1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Поредно увеличение на цената на хляба се очаква в края на ноември

Поредно увеличение на цената на хляба се очаква в края на ноември

Приблизително с 3-4 стотинки ще се повиши цената на масовия хляб от 700 грама

Поредното увеличение на цената на хляба ще е факт в края на ноември – началото на декември. Пред Агенция „Фокус” председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов обясни, че много фактори влияят за скока на цената на хляба. Най-големият е, че цената на брашното продължава да се повишава заради скока на зърното на световните пазари. С около 30 лева се е вдигнала цената на брашното през последните седмици – от 610 лева на 640 лева за тон. Това ще повиши масовия хляб от 700 грама с около 3-4 стотинки.

Георги Попов смята, че повишението няма да се усети директно от потребителя, защото има вероятност то да бъде поето от магазините, които съответно да намалят печалбата си. Но за това няма гаранции.

Вдигането на акциза за горивата от догодина ще подчертае по-високата цена на хляба. Същото се отнася и за вдигането на осигурителната тежест от 1,8 %, която кабинета на ГЕРБ предвижда. „Когато нещо се увеличава, то рефлектира върху цената на крайния продукт – те парите не идват от небето. Вдигането на осигуровката няма как да не се отрази на цената на хляба и в комбинация на останалите фактори, тепърва ще видим каква ще е стойността на хляба”, обясни още Георги Попов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.