1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Поройните валежи и наводненията са сериозен проблем за добруджанските плодородни черноземи

Поройните валежи и наводненията са сериозен проблем за добруджанските плодородни черноземи

На пръв поглед река Батова изглежда като невзрачно поточе

Поройните валежи и наводненията са сериозен проблем за добруджанските плодородни черноземи. Макар и не толкова пълноводни, поречията на реките изискват сериозни грижи.

На пръв поглед река Батова изглежда като невзрачно поточе. Тръгва от село Куманово, Варненска област и преминава през редица добруджански села. Дългa е близо 39 км и се влива в Черно море. Устието на реката е обявено още преди 54 години за резерват „Балтата“ заради уникалната лонгозна гора. Именно водите на това поточе се превърнаха в стихия и доведоха до катастрофални последници през юни 2014 година. Тогава поройните дъждове заляха както резервата, така и близкия курорт Албена. В резултат на това беше отнесен част от хотел, наводнени други 5, а близо 1000 туристи бяха спасявани с хеликоптер. Водите на реката пометоха всичко по пътя си като подкопаха и част от брега.

Сега предстои избор на изпълнител на инвестиционния проект за поддържане на поречието на добруджанската река, известна още с факта, че е единствената, която не пресъхва в Добричка област. Обществената поръчка включва още проект за почистване на затлаченото речно корито. Целта е да се отвеждат и преминават високите води, събиращи се в резултат на обилните валежи или снеготопенето във цялата водосборна област на река Батова. По този начин ще бъде опазено и биоразнообразието в лонгозната гора.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.