През стопанската 2020/21 година вътрешното потребление на зърнени култури в Германия е в размер на 43 милиона тона, показват данните на земеделското министерство в Берлин. 58% са използвани за фураж, 20 на сто са вложени в храни за хората, а близо 17% са употребени за индустриални и енергетични нужди.
На фуражите се падат малко под 25 милиона зърнени култури, като 7 и половина милиона тона са пшеница, над 6 и половина милиона са ечемик и 5 и половина милиона тона са царевица. В хранителната индустрия са преработени близо 9 милиона тона, от които 7 мека и твърда пшеница. На второ и трето място са ръжта с 567 и овесът с 518 хиляди тона.
За първи път от 2014 година насам потреблението на зърно на глава от населението бележи лек спад, като през изтеклия сезон е в размер на 103 килограма зърнен еквивалент. Това означава, че средностатистическият германец е консумирал по 83 килограма брашна.
Въпреки слабата реколта през 2020 година, германските фермери са отгледали и ожънали достатъчно зърно, за да задоволят вътрешното потребление. Прибраното количество го покрива средно на 101%. При меката пшеница този дял е 125, а при ечемика – 113 на сто. Недостиг има от твърда пшеница, използвана за производството на макаронени изделия. Там германската реколта дава едва 15% от необходимото количество, а вносът е предимно от Канада.