1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Потвърден е спадът в пчелното опрашване

Потвърден е спадът в пчелното опрашване

Това сочи проучване на Джеймс Томсън, учен в университета в Торонто на отдел Екология и еволюционната биология

Големият спад в пчелните популации предизвиква страх и спекулации, че опрашването вероятно е намаляло значително. Едно скорошно проучване в Университета в Торонто дава първите доказателства за тенденцията към намаляване на опрашването, за което и изменението на климата е възможен фактор. "Броят на пчелите може да се понижи, както сочи нашето изследване, но подозираме, че промените в климата изиграват важна роля, защото зимният им сън е също е изменен", казва Джеймс Томсън, учен в университета на отдел Екология и еволюционната биология.

Неговото 17-годишното проучване на дивите лилии в Скалистите планини на Колорадо е една от най-дългите разработки на тема опрашване. През годините се наблюдава постепенно намаляване на този важен процес в природата. По думите му това е отрезвяващо, защото предполага, че опрашването е уязвимо дори в относително недокосната среда, която е без пестициди и човешка намеса.

Томсън започва продължителни проучвания в края на 1980 г. след закупуването на парцел и създаването на регистър. Работата му е била подкрепена от американската Национална научна фондация и Съвета на естествените науки и инженерни изследвания в Канада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.