1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повече от 50% от хлебопроизводителите в Северна България са в сивия сектор

Повече от 50% от хлебопроизводителите в Северна България са в сивия сектор

Финансовата криза е повлияла най-вече върху качеството на влаганите продукти

Повече от 50% от хлебопроизводителите в  Северна България са в сивия сектор, за Южна България процентът е в пъти по-висок. Това сподели Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Браншовата организация настоява за създаването на етичен кодекс или харта на производителите в бранша. Хлебопроизводителите искат създаването на кодекс, който ще забранява на пазара да се пуска хляб, оцветен със сладкарски бои, което засега е масова практика. Всички, които го спазват кодекса, ще получат холограмен знак.

Бонев счита, че проблемът с качеството тръгва още от зърнопроизводителите, през мелничарите, прекупвачите и чак тогава стига до хлебопроизводителите. Брашното, което се използва у нас, е фуражно и цените му са около 400 лв. за тон. За сравнение внасяното от Франция брашно е с цени от 1300 лв. за тон. Според него голяма част от фирмите ще излязат на светло, ако бъде намален ДДС върху хляба. В различните европейски страни данъкът варира от 6 до 12%, неминуемо било налогът да падне и у нас. Всеки процент надолу е от голямо значение за нас, защото 20% е огромна тежест, обясни още Бонев.

Финансовата криза е повлияла най-вече върху качеството на влаганите продукти. Фалитите започнали още от миналата година. През последните седмици 6 фурни са затворили във Велико Търново. Във Варна един от най-големите производители също е спрял работа и само препродава хляб. Цената на заводския хляб на едро пък е паднала до 35 стотинки. Бонев заяви още, че има възможност през 2010 година, Варна да бъде домакин на международно търговско изложение с участници от над 60 страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.