1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повече от 600 хиляди птици са били умъртвени в Германия заради птичия грип

Повече от 600 хиляди птици са били умъртвени в Германия заради птичия грип

Опасенията са, че епидемията няма да премине скоро

Повече от 600 хиляди птици са били умъртвени в Германия заради птичия грип. Федералният министър на земеделието Кристиян Шмит изрази опасенията си, че епидемията няма да премине скоро, затова и предпазните мерки не бива да се пренебрегват, пише dpa.

Към момента земеделското министерство не разполага с конкретни данни за финансовите щети, понесени от засегнатите стопанства. Провинциалното правителство на Шлезвиг-Холщайн е изчислило обаче, че за умъртвяването на 14 хиляди пуйки в една ферма са били нужни 63 хиляди евро, а за почистването и дезинфекцията – допълнителни 10 хиляди евро.

Птичият грип дава отражение и върху пазара. Яйцата от ферми със свободно отглеждане на кокошките-носачки, вече не могат да се продават като такива, тъй като птиците повече от 3 месеца са на закрито. Това е максималният разрешен срок, а Европейската комисия отказва да го удължи, с аргумента, че потребителите ще бъдат заблудени. Производителите обаче имат  възможността да слагат допълнителен етикет на опаковките. Подобен проблем се очертава и при биояйцата. За да бъдат продавани като такива, кокошките-носачки трябва да прекарат поне една трета от живота си на открито. (dpa)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.