1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повечето фермери в Ирландия имат финансови затруднения заради сътресенията на млечния и зърнения пазар

Повечето фермери в Ирландия имат финансови затруднения заради сътресенията на млечния и зърнения пазар

Над 50 процента от производителите не очакват да имат печалба през настоящия сезон

Повечето фермери в Ирландия имат финансови затруднения заради сътресенията на млечния и зърнения пазар. Това сочат данните от проучване. 25 на сто от запитаните отговарят, че тази година имат по-големи дългове, отколкото в края на септември 2014-та, пише independent.ie.

55 процента пък заявяват, че не очакват да имат печалба през настоящия сезон. През миналата година на зелено са останали три четвърти от ирландските фермери.

Въпреки неблагоприятното развитие през 2015 година, млечното говедовъдство остава най-печелившият земеделски отрасъл в Ирландия. Докато в този сектор почти половината стопани ще имат печалба, при свиневъдите и зърнопроизводителите този дял е паднал до една трета.

На среща с еврокомисаря Фил Хогън Ирландският земеделски съюз е изразил тревогата си относно износа на местни селскостопански продукти. Хогън е уверил сънародниците си, че Европейската комисия предприема мерки за отваряне на руския пазар. Освен това Брюксел ще предостави на страната 13,7 милиона евро за подпомагане на млекопроизводителите и свиневъдите. Правителството в Дъблин обмисля възможността да удвои тази сума със собствени средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.