1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПП Обединени земеделци: Време е за превантивни решения в защита на българското розово масло

ПП Обединени земеделци: Време е за превантивни решения в защита на българското розово масло

Браншът пише до Брюксел в защита на розата, иска категорична позиция от МЗХ

За превантивни решения в защита на българското розово масло призова ПП Обединени земеделци на пресконференция в Пловдив днес, 18 януари. В брифинга участваха председателят на партията Петя Ставрева и председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова.

“Преди дни стана ясно, че в доклад на Научния комитет по безопасност на потребителите на ЕС има предложение за ограничаване до 0,01%  в парфюмите на 12 съставки, между които има и три от розово масло и лавандула, които според тях предизвиквали алергии. Този доклад не трябва да се подценява, защото е становище на официална институция в ЕС. Той е тревожен сигнал за лобиране на високо ниво в евроинституциите и препоръките в него не бива да се омаловажават”,  заяви лидерът на Обединени земеделци Петя Ставрева.  

“Абсурдно е от една страна Европа да подпомага производството на рози и лавандула, а от друга да ограничи пазарната реализация чрез ограничения за влагане на продуктите в промишлено производство”, е категоричната позиция на  партията.

Българската роза е визитната картичка на страната ни. Българското розово масло е уникален продукт, който трябва да браним с всички средства и дори при най-малко съмнение, че някои се опитва да прокарва ограничения в ущърб на родните розопроизводители, трябва да реагираме незабавно като държава и като общество, каза Петя Ставрева.

Тя призова за “превантивни мерки, за да не стане утре прекалено късно”. Според нея страната ни трябва да даде категоричен отпор, за да са наясно и в ЕС, че опитите за лобиране на конкуренцията ще срещнат сериозна съпротива от България.

Националният клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури ще заяви в официално писмо до Европейската комисия в Брюксел своята категорична позиция, че розовото масло е екологичен продукт, произведен е в екологични райони и няма алергенно действие, заяви от своя страна председателят на браншовата организация Зара Клисурова.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.