1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПП „Обединени земеделци“: Подкрепяме искането на животновъдите за оставка на министър Найденов

ПП „Обединени земеделци“: Подкрепяме искането на животновъдите за оставка на министър Найденов

Липсва дългосрочна визия за развитието на българското земеделие и на селските райони у нас, смятат от партията

Липсва  дългосрочна визия за развитието на българското земеделие и на селските райони у нас. Все по-често ставаме свидетели на „кабинетни решения”, които не са съобразени с нуждите и възможностите на земеделските производители”, се казва в становище на „Обединени земеделци“, представено на брифинг в София-прес.

От партията подкрепят искането на животновъдите за оставка на министър Мирослав Найденов  поради несправяне с проблемите в сектора. От „Обединени земеделци“ настояват за бързи и адекватни реакции от страна на Министерството на земеделието и храните и на българското правителство за стабилизиране на ситуацията в агросектора.              

Земеделски производители обвиняват агроминистерството в дискриминация спрямо дребните и средните фермери от необлагодетелстваните райони и биопроизводителите, каза председателят на партията Петя Ставрева. Тя посочи, че за първи път от приемането ни в ЕС до месец май не са платени субсидиите за тези райони, без да има ясни причини за забавянето.

Наложените санкции за минал период – 2009 г., на близо 6000 земеделски стопани заради грешки на администрацията допълнително утежняват положението, посочи Ставрева. В подкрепа на думите си тя цитира Регламент № 796/2004 г. на Еврокомисията, който постановява за всяка проверка и установено нарушение да се съставя протокол, подписан от земеделския производител. Това не е направено, което означава, че актове са съставяни в нарушение на европейските регламенти, добави тя.

Целият материал четете в рубрика актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.