1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПП „Обединени земеделци” с концепция в подкрепа на дребния и среден бизнес

ПП „Обединени земеделци” с концепция в подкрепа на дребния и среден бизнес

Снимка:

България се нуждае от дългосрочна визия и добро национално и европейско подпомагане

ПП „Обеднени земеделци” ще проведат на 26 март редовния си втори конгрес. За целта са проведени над 150 конференции на общинско и областно ниво и предстоят още до началото на конгреса. Изключително важно при провеждането на тези форуми е уточняването на политиката на организацията най-вече в областта на аграрния сектор. Според Георги Каркъмов, зам.-председател на партията, в момента управляващите провеждат политика, която не води до възраждане на българското земеделие, а напротив – до неговото непрекъснато влошаване, което е пагубно за развитието на страната.

На конгреса обединените земеделци ще изразят своята позиция по основните проблеми, свързани с усвояването на средствата от европейските фондове. Петя Ставрева, международен секретар на партията, уточни, че от дебата, който тече през последните месеци в европейските институции, зависи какви пари ще получи България за следващия програмен период. Тя определи като особено тревожен факта с обезлюдяването на селските райони, което води до негативни тенденции в развитието на страната. Непрекъснатото обедняване на населението и липсата на алтернатива за младите хора, увеличаването на данъчната тежест и забавянето на субсидиите са другите проблеми, съпътстващи земеделските производители.

Петя Ставрева определи като „не особено атрактивни” мерките, по които се усвояват средствата по проектите в земеделието и заяви, че ПП „Обединени земеделци” има готова програма в подкрепа на земеделието и селските райони. Сред най-важните неща е осигуряване на финансов ресурс и създаване на стабилна икономическа среда, свързана с осигуряване на нисколихвени кредити и възможност за гаранционни фондове, идентични с тези в европейските държави. Според Петя Ставрева, това е добра възможност за подкрепа на дребния и средния бизнес на фермерите. Голям процент от селскостопанските производители нямат достатъчен ресурс, за да стартират собствени проекти. Ограничените възможности за начално кредитиране са причина за неефективното усвояване на средствата. Ставрева подчерта, че ако институциите и държавата като цяло не помислят за това, трудно може да се разчита на интерес и ангажираност от страна на селскостопанските производители. Във времена на икономическа криза, според нея, земеделието може да окаже изключителна помощ на икономиката в страната, ако в него бъдат ангажирани повече хора. Като възможност в тази насока тя изтъкна експортните субсидии и мерките, атрактивни в други европейски държави. Ако българската селскостопанска продукция намери пазари и има добри изкупни цени, много хора биха се ангажирали в аграрния сектор, което ще намали безработицата в страната. Петя Ставрева призова политиците да приложат по-адекватен държавнически подход и да погледнат на земеделието като приоритет.

Вижте видео...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.