1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Правилата за работа в Германия за сезонните работници

Правилата за работа в Германия за сезонните работници

Според обявените от здравното министерство на 14 януари правила за влизане в страната, всеки е длъжен да представи отрицателен тест за Ковид-19

С оглед на предстоящия активен сезон в селското стопанство германското правителство актуализира правилата за сезонните работници в условията на пандемията от Ковид-19. Към днешна дата, за разлика от миналата година, няма ограничения за привличане на работна ръка от чужбина, нито пък специален контрол по вътрешните граници на Европейския съюз.
 
Въпреки това има някои условия, с които фермерите и работниците трябва да се съобразяват. Според обявените от здравното министерство на 14 януари правила за влизане в страната, всеки е длъжен да представи отрицателен тест за Ковид-19 в рамките на 48 часа след преминаването на границата. Тестът може да е направен и предварително, но най-късно два дни преди пътуването. Признават са както PCR-, така и бързите тестове за антитела.
 
Тези правила се отнасят за сезонните работници от източноевропейските страни членки на Европейския съюз, в това число и България, както и за Украйна. Всеки сезонен работник е длъжен да се регистрира електронно в създадения за целта сайт, достъпен и на български език. Всички фирми, които организират групови превози на сезонни работници, трябва да контролират дали условието е спазено. Влизащите от държави с висока степен на заболеваемост, или от страни, в които са регистрирани мутации на вируса, задължително се тестват преди пътуването. 
 
В Германия основният принцип за сезонните работници гласи "Живеят заедно, работят заедно". Още преди началото на дейностите всеки фермер съставя постоянни работни групи от максимум четирима души, които през цялото време остават заедно, както на полето, така и в квартирата. По време на работа хората трябва да носят маски и да спазват дистанция.
 
Засега германските власти не предвиждат 10-дневна карантина за работници, идващи от рискови държави, но препоръчват хигиенни мерки на работното място. Една от тях е в първите 10 дни работниците могат да напускат квартирите си само, когато отиват да работят. Ако покажат негативен тест, този срок може да се съкрати на 5 дни. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.