1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Правителството ще предложи мерки за инвестиции, повишаващи конкурентоспособността на планинските ферми

Правителството ще предложи мерки за инвестиции, повишаващи конкурентоспособността на планинските ферми

След Нова година няма да бъде затворена нито една кравеферма в България, заяви зам.-министър Цветан Димитров

След Нова година няма да бъде затворена нито една кравеферма в България, независимо коя категория е тя. Това обяви в Смолян зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, който проведе среща с фермери от региона.

Министерството ще поиска от Европейската комисия дерогация, удължаване на гратисния период за планинските и полупланински ферми в страната, които да могат да отговорят на хигиенно-санитарните изисквания.

Д-р Димитров призова да не се спекулира с темата, че след нова година фермите трета категория ще бъдат затворени. Той обясни, че производителите ще могат да продават млякото, стига да има кой да го купува, като конкретно за Родопите такъв проблем няма, защото производството на млечни продукти тук е традиция.

Правителството ще предложи мерки за инвестиции, за да може малките планински ферми да станат конкурентоспособни на пазара. Зам.-министърът призова още фермерите да не се плашат от Наредба 44, която посочва само желаните хигиенни изисквания, които съществуват в страната вече 50 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.