1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Празник на лавандулата в община Генерал Тошево

Празник на лавандулата в община Генерал Тошево

Нарастват площите с етерично-маслената култура в Добруджа и страната

Празник на лавандулата събра в град Генерал Тошево производители, собственици на дестилерии и учени, които обсъдиха бъдещето на етерично-маслената култура у нас. Това е втората проява в рамките на Националния фестивал на лавандулата. Драстичното нарастване на площите с етерично-маслената култура у нас до 36 000 декара поставят на дневен ред редица въпроси относно количеството и качеството на произведеното лавандулово масло в страната.

Един от най-плодородните региони в Добруджа – този на община Ген. Тошево, става основен производител на лавандула. Въпреки липсата на точна статистика, площите с ароматната билка вече са надхвърлили 3000 декара. Това става причина добруджанската община да е домакин на Втория фестивал на лавандулата. Организаторът Нина Гиргинова сподели, че в семейството й от дълги години съществува идеята да се организира празник на лавандулата. Той ще ознаменува края на прибирането на реколтата от ароматната билка. „Аз със голям интерес научих, че в Добруджа в последните години тази култура заема едно много съществено място и държи съществен дял от приходите от земеделие“, допълни още Нина Гиргинова.

Въпреки че стопанската 2014 г. се оказва изключително тежка за производителите, цената от 100 лева на килограм масло удовлетворява фермерите. Семейството на Юлия Пенкова от с. Победа обработва 78 декара лавандулови насаждения. Дъждовете, влажното и хладно време значително са понижили добивите от етерично-маслената култура, обобщи производителката. Цената, на която е реализирано добитото масло, е с 40 лева по-висока в сравнение с миналата година. Интересът към лавандулата в добруджанската община рязко нараства преди 3-4 години.  2011 и 2012 г. са били добри за реколтата от тази култура. Печалбата от декар лавандула е достигнала до 1000 лева, а нито едно растение не дава толкова бърза възвръщаемост на средствата. Още през втората година след сеитбата ароматната билка започва да дава реколта от стопанско значение, като пикът достига на четвъртата, петата година. От 90 до 140 лева се плаща за килограм лавандулово масло. От декар се добиват от 8 до 12 кг масло или от 400 до 800 кг ароматен цвят.

По време на семинара в гр. Генерал Тошево производители на лавандула, собственици на дестилерии и агроспециалисти обсъдиха производството, качеството и проблемите около добиването на лавандулово масло у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.