1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предлагат частни ветеринари да се включат в борбата с шапа

Предлагат частни ветеринари да се включат в борбата с шапа

В момента МЗХ командирова в странджанските села свои служители

Държавата да включи и местни частнопрактикуващи ветеринари за овладяване на епидемията от шап в Странджа, настоява СДС-Бургас, пише econ.bg. Чрез народните си представители синята партия ще настоява пред Министерството на земеделието и храните да намери механизъм, по който да се използва опитът и уменията на местните ветеринарни лекари.

В момента министерството командирова в странджанските села свои служители от столицата или от други региони. Това излиза много по-скъпо, отколкото ако се мобилизират ветеринарите по места.

"Частнопрактикуващите ветеринарни лекари ни сигнализираха, че само за командировъчни и винетки от началото на епидемията от шап са платени около 100 000 лева от бюджета на държавата. Ако част от тези средства бяха предвидени за заплащане труда на бургаските ветеринари, това щеше да излезе много по-евтино, а щеше да се спести и време", каза председателят на СДС-Бургас Константин Райков.

Сините настояват МЗХ спешно да намери механизъм, по който и местните ветеринарни лекари да бъдат включени в борбата с шапа и препоръчва на министерството да бъде по-прецизно в разходването на публични средства.

Този въпрос, както и други проблеми, свързани с работата на практикуващите ветеринарни лекари бяха поставени пред народния представител от СДС д-р Ваньо Шарков от шефа на ветеринарното сдружение д-р Стойно Стойнов още през февруари.

В момента сините са ангажирани и с подготовката на законопроект за промяна на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с който ще се подобрят както условията на труд, така и заплащането на частнопрактикуващите ветеринарни лекари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.