1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предприятие за преработка на плодове и зеленчуци чрез сушене откриха в с. Старо Железаре

Предприятие за преработка на плодове и зеленчуци чрез сушене откриха в с. Старо Железаре

Снимка:

Образец за инвестиция по ПРСР и затворен цикъл на собствено производство с висока добавена стойност

Като символичен пример в Деня на Европа на територията на с. Старо Железаре, община Хисаря, област Пловдив, официално беше открито предприятие за преработка на плодове и зеленчуци чрез сушене – един вече осъществен проект по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) още в края на 2013 г. Изграждането на преработвателната фабрика е извършено само за 10 месеца, а инвестицията за нея е за над 5 500 хил. лв. Реализирана е с банков кредит и европейски средства по мярка 123 на ПРСР, като съвременно предприятие построено и оборудвано с най-добрата техника от Франция, Италия, Сърбия и България.

„Реализирането на тази инвестиция на практика ни помага да преработваме собствени и от региона плодове и зеленчуци. В производството и износа им сме специализирани повече от 20 години. Сега произвеждаме от нашите суровини крайни продукти с по-висока добавена стойност. Реализацията на продукцията ни е осигурена, като износът ни е над 90% за страни в Западна Европа. Създадохме и нови 41 работни места на хора от Старо Железаре и околните села в община Хисаря. Всичко това ни помага за по-устойчивото развитие на нашия земеделски бизнес”, заяви за AGRO.BG собственикът на фирмата Данчо Кощилаков.

На официалното откриване на предприятието присъстваха кметът на Старо Железаре Илия Томов, гости от посолствата на Франция и Словакия, партньори от Сърбия, Бернард Макабю – шефът на френската компания, от която е закупено основното оборудване на предприятието, експерт от банката кредитор на проекта, както и създателят на уникалния български сорт сини сливи, преработвани чрез сушене в новото предприятие в с. Старо Железаре.

Идеята за инвестицията на г-н Кощилаков датира още от 2007 г. Изучавайки опита на Франция, където този тип преработка на сините сливи е изключително развита и просперираща, и с помощта на евросредствата за разработения проект по ПРСР, той реализара, както сам се изрази, „американската си мечта в България”. За него тя е да доведеш своето производство на плодове и зеленчуци и това на по-малките стопани от региона, в който живееш, до продукти с висока добавена стойност – търсени и ценени на външните пазари. А всичко това се постига с последователен труд, познание, търсене и упоритост.

Изключително позитивна и стимулираща роля за осъществяването на инвестицията оказват и неговите две дъщери – пораснали и образовани във външнотърговските отношения и търговия и вече станали част от управляващия екип на предприятието.

автор: Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.