1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Председатели на 12 регионални организации на зърнопроизводители разискваха най-наболелите теми в земеделието

Председатели на 12 регионални организации на зърнопроизводители разискваха най-наболелите теми в земеделието

НАЗ подкрепя действията на президента Росен Плевнелиев в защита на българския производител

Представители на Разширения управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводители заседаваха извънредно в Арбанаси. Публикувано официално становище на страницата на НАЗ представи решенията, взети на събранието, и позицията на асоциацията по актуалните проблеми в земеделския сектор.

Председатели на 12 регионални организации на зърнопроизводители разискваха на 8 август най-наболелите теми в земеделието. Разширеният управителен съвет на асоциацията взе отношение по теми, като действията на президента Росен Плевнелиев против подписването на споразумение с търговски вериги.

„Радваме се, че такава отговорна институция като президентството споделя позицията на българските зърнопроизводители и работи в защита на пазара, на конкуренцията и на българския производител” – сподели Ангел Вукодинов, председател на Управителния съвет на НАЗ.

Сред останалите теми, по които НАЗ изразява мнение в публикуваното официално становище, е и намесата на държавата в пазара и цените на хранителните стоки. Според членовете на асоциацията, тази стъпка прави земеделците неконкурентоспособни. „Конкурентната среда е важно условие за развитие на пазарна икономика”, се споменава в публикацията.

Важно място в становището заемат опасенията на зърнопроизводители относно политиката на Министерство на земеделието и храните по въпроса с „Напоителни системи”. Асоциацията отчита, че на фона на климатичните промени и вследствие на настъпилата суша голяма част от реколтата от пролетници (царевица, слънчоглед и други култури) е загубена, и настоява държавата да предложи стратегия за поливно земеделие с цел защита на труда на земеделския производител.

За НАЗ:

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) e отраслова организация на зърнопроизводителите в Република България. Учредители на асоциацията са регионални организации (сдружения) на зърнопроизводители от всички области на Република България, които са обединени от идеята за модерно, конкурентоспособно българско зърнопроизводство. НАЗ е неправителствено, доброволно, независимо и неполитическо сдружение с нестопанска цел в частна полза за представителство и защита на интересите на неговите членове, осъществяващи стопанска дейност в отрасъла зърнопроизводство. Предмет на дейност на организацията е представителство и защита на общите икономически интереси на нейните членове, подпомагане и насърчаване развитието на техния бизнес и индивидуалния им стопански просперитет, както и на отрасъла зърнопроизводство като цяло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.