1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предстои създаването на фонд за щети от природни бедствия в земеделието

Предстои създаването на фонд за щети от природни бедствия в земеделието

Снимка:

Парите ще бъдат осигурени от бъдещата Програма за развитие на селските райони

Предстои да бъде създаден фонд от 100 милиона евро, който да покрива щети, причинени на земеделските стопани от природни бедствия. Това съобщи вчера, 23 септември, заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. Парите щели да дойдат от бъдещата Програма за развитие на селските райони. Първите схеми по нея може да бъдат отворени още идния май, за да се избегне разминаване между двата програмни периода. Тази програма ще разполага с огромен ресурс до 2020 г. - около 2.1 милиарда евро.

Междувременно малка група от млади фермери се събра вчера пред земеделското министерство с искане мярка 112 за насърчаване на млади фермери до 40 г. да бъде пусната още тази година. Преди няколко дни Явор Гечев заяви, че няма да стартира прием на проекти по мярката. Причината е, че сега могат да бъдат разплатени неколкостотин проекта, а подадените заявления са над 2500. Идеята на земеделското министерство беше при отварянето на новата програма през май догодина първият прием да бъде именно за млади фермери. Срокът за регистрацията им ще бъде увеличен от 14 на 18 месеца, за да не "изгорят" вече подготвени проекти.

Малко след началото на протеста младите фермери бяха поканени от Гечев на среща във ведомството. Земеделските стопани настояха, че имат нужда от това подпомагане и са го очаквали сега. От агроведомството обясниха, че са предложили мярката да не се отваря тази година, за да се даде шанс да кандидатстват на всички, които вече са се регистрирали като земеделски стопани. Освен това предишното ръководство на земеделското министерство не било предвидило достатъчно пари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.