1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предвижда се преструктуриране на дружеството "Напоителни системи"

Предвижда се преструктуриране на дружеството "Напоителни системи"

Двете основни дейности - отводняване и напояване на земеделските площи, ще се разделят

Предвижда се преструктуриране на дружеството "Напоителни системи", като се разделят двете основни дейности - отводняване и напояване на земеделските площи. Това е едно от предложенията в стратегията за развитие на хидромелиорациите, която предстои да се подготви.

След ограбването на съоръжения и премахването на някои с решение на Министерството на земеделието, ще се търсят начини за възстановяване на поливните системи. Климатичните промени и сушата накараха и зърнопроизводителите да започнат да настояват за развитие на модерно поливно земеделие.

"По съвсем други данни, ако успеем тези декари да започнем да ги ползваме като поливни, брутният вътрешен продукт от земеделие ще се увеличи от 60 до 70%", каза Радослав Христов – зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитиран от БНР.

За стопанисване на съоръженията, за предпазване от вредното въздействие на водите е предвидено "Напоителни системи" да бъдат разделени, като бъде създадено ново държавно дружество, което да стопанисва тези фондове.

Ще се запази дейността на "Напоителни системи", която е свързана с осигуряване на вода за напояване на земеделските площи, а приходите ще се формират от потребената вода, заяви Димитър Младенов – държавен експерт в Дирекция "Хидромелиорации" в МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.