1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Премиерът Борисов не се срещна с протестиращите животновъди

Премиерът Борисов не се срещна с протестиращите животновъди

Днешната инициатива не е подкрепена от Съюза на животновъдите в България

Провали се срещата на протестиращите животновъди с премиера Бойко Борисов, съобщи Агенция "Фокус". Първоначално министър-председателят поканил на среща в Министерския съвет трима представители на земеделците, излъчени по тяхно желание. След това протестиращите призовали Борисов да слезе при тях. Премиерът отказал и отменил първоначалното си предложение за среща, обясни животновъдът Танчо Колев пред "Фокус".

Протестът продължава. Заради провеждането му до 15 часа е забранено движението на коли в района между Министерския съвет и Народното събрание.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов коментира пред БНТ, че с акцията си нейните членове искат да подсетят правителството, че  не може да продължава същото отношение към отрасъла, който е в колапс. Протестът е основно заради  данъците, каквито земеделските производители за първи път дължат през тази година. По думите на Синапов е неправилно с данък да се облагат и приходите от европейските субсидии. 

Днешната инициатива не е подкрепена от Съюза на животновъдите в България, чийто председател е Пени Ботева. Според "Фокус" първоначално събралите се пред Министерския съвет са били стотина души, но други продължавали да пристигат. Синапов коментира, че хората са малко, защото отрасълът изчезва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.