1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преработватели се притесняват за изискванията в Зелената сделка

Преработватели се притесняват за изискванията в Зелената сделка

Отново обсъждане на агрополитиките, насочени към ОСП и стратегическия план на България, инициираха от Института за агростратегии и иновации

В онлайн събитието се включиха преработватели на плодове и зеленчуци, млади иноватори в агрохранителния сектор и представители на земеделската наука. Интерактивният уъркшоп беше на тема „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“. Водещият на събитието Светлана Боянова започна така:
„Защо се фокусирахме върху стратегията „От фермата до трапезата“, защото тя започна на един по-късен етап след като ОСП като законодателство през 2018 стартира, едва тази година през май месец Стратегията беше обявена от ЕК и това донякъде създаде доста. В България очевидно в момента подготвяме националния стратегически план за ОСП, аз съм част от тази ТРГ. Би трябвало ние в тази работна група разглеждайки всички интервенции на Стратегическия план, да обсъдим и Стратегията „От фермата до трапезата“, но за съжаление това не се случва. Да не говорим, че в дискусията по отношение на интервенцията за преработката, за биологичното земеделие, за агроекология, за необлагодетелствани райони, за инвестиции в земеделските стопанства, през цялото време не сме ги разглеждали през призмата на Стратегията „От фермата до трапезата“, което за мен е неправилен подход."
До сега се фокусирахме единствено върху Зелената сделка в контекста на земеделското производство, но мерките, заложени в нея, за устойчиво развитие, се отнасят и за преработвателния сектор. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на СППЗ:
„В случая, когато се прави едно изискване към цял бизнес, особено с намаляване на пестициди, торове и така нататък при производството на плодове и зеленчуци възникват едни общи проблеми, и по-скоро общи задачи за решаване дали този зеленчук, който ще се произведе с намалено съдържание на пестициди, ще има същите физико-химични свойства като този, произведен по конвенционален начин. Приветстваме включването на всички научни звена да бъдат рамо до рамо с нас, за да измерим реалните разлики."
От Асоциацията на преработвателите на плодове и зеленчуци отправиха апел към Тематичната работна група, която носи отговорност за разпределянето на средствата от Европа. Преработвателите искат да се насочат средства за научни изследвания и за подкрепа на бизнеса в прехода му към по-устойчиво производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.