1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПРЕСУШЕТЕ МЛЕЧНИТЕ КРАВИ ПО НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН!

ПРЕСУШЕТЕ МЛЕЧНИТЕ КРАВИ ПО НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН!

Френската ветеринарна фармацевтична компания – Сева Санте Анимал, представя иновационен подход за пресушаване на млечните крави

От средата на март 2016 г. на пазара в Европа фирма Сева предлага иновационен продукт, предназначен за пресушаване на млекодайните крави. Той предлага изцяло нова концепция, която носи значителни ползи при организацията на работата във фермата, подпомага здравето на млечната жлеза и благосъстоянието на млекодайните крави в периода на пресушаване.

Продуктът на Сева е първият и единствен инжективен препарат, улесняващ пресушаването. Еднократно инжектиране е достатъчно да предизвика незабавно прекратяване на млечната секреция, като предотвратява появата на оток на вимето, водещ до болка и дискомфорт, както и случаите на изтичане на мляко, което намалява риска от мастити.

Без да е хормонален препарат, действието на продукта на Сева за улесняване на пресушаването се дължи на потискане отделянето на пролактин – хормонът, отговорен за млечната секреция. Приложен веднага след последното доене, продуктът бързо понижава млечната секреция.

Проведени бяха много проучвания съвместно с водещи експерти, които доказаха положителните ефекти върху мениджмънта в млечните ферми, запазването здравето на млечната жлеза и благосъстоянието на млекодайните крави чрез прилагането на новия продукт на Сева:

1. С 81% намаляват случаите на спонтанно изтичане на мляко при пресушаване.
2. С 21% намалява рискът от поява на нови мастити през сухостойния период.
3. С 86% намаляват болката и дискомфортът на кравите след пресушаване.

С появата на продукта, улесняващ пресушаването, експертите в млечния сектор насочват вниманието на ветеринарните лекари и фермерите към три ключови сфери: управление на работата във фермата, здравето на вимето и хуманното отношение към животните. Този метод позволява да се постигнат ползите от внезапното пресушаване, като същевременно се съхранява здравето на млечната жлеза и доброто състояние на животните през критичния период. Намаляват разходите за лекуване на мастити и се увеличава млеконадоят през следващата лактация.
 
Както заяви д-р Алекс Бах: „С времето кравите стават все по-високопродуктивни и това носи едновременно икономически и физиологични предизвикателства в периода на пресушаване. Отдавна млекопроизводителите търсят начин за понижаване на млечната секреция, който да щади здравето и да осигури добро състояние на кравите. Досега това се постигаше само частично чрез намаляване на енергийния прием през дажбата и разреждане на издояванията (постепенно пресушаване), което обаче влияе негативно на комфорта на животните и усложнява работата във фермата, а това коства време, усилия и пари!

Появата на решение, което намалява рязко млечната секреция при пресушаване без да нарушава здравето на млечната жлеза и комфорта на животните, е очаквана и много нужна иновация за млечното говедовъдство.“

Д-р Педро Родригез, главен продуктов мениджър в Сева сподели: „Това е вълнуваща стъпка за компанията. Отдавна ветеринарните лекари и фермерите се борят с негативите по отношение на мениджмънт, здраве на млечната жлеза и отлично състояние при рязко или постепенно пресушаване! Продуктът на Сева напълно променя тази ситуация!”

Това е първото от нова група решения, което позволява на специалистите, работещи в млечното говедовъдство, да поемат контрола над периода на пресушаването, давайки възможност да се постигнат максимални продуктивни резултати, чрез внезапното пресушаване без компромиси със здравето на животните. Сева с радост представя на млекопроизводителите един по-добър начин за управление на сухостойния период, който ще донесе по-висока рентабилност на производството в тези трудни времена!“

Пресушаването не е краят на настоящата лактация, а началото на следващата! Всичко, което правим с животните при пресушаване, се отразява силно на млекодобива през следващата лактация!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.