През 2012 година в България се очаква да бъдат изтъргувани над 1 000 000 декара земеделска земя

Снимка:

Според БАСЗЗ цените ще нараснат до 10 на сто в районите с голяма конкуренция между арендаторите

През 2012 година в България се очаква да бъдат изтъргувани над 1 000 000 декара земеделска земя при плавен ръст на цените, заяви в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/ Борислав Петков. Според браншовата организация цените ще нараснат до 10 на сто в районите с голяма конкуренция между арендаторите, както е в Североизточна България.

По думите на председателя на БАСЗЗ през следващата година районът на Хасково, който сега е неразорана целина, ще стане новият Клондайк. Много от инвеститорите ще се насочат натам и цената на обработваемите площи ще отбележи ръст от 15-20 на сто, каза Петков.

В други райони обаче - край Русе и Свищов, равнищата на изкуствено завишени цени на малки парцели до 600-700 лева вероятно ще паднат.

През новата година очаквам навлизането на пазара на нови играчи, които ще бъдат предимно инвеститори от други области, добави председателят на асоциацията. Според него тези инвеститори ще действат предпазливо, но ще целят мащабност. Ще се появят и чуждестранни инвеститори особено след като България заяви позицията си по Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в периода след 2013 година, смята председателят на БАСЗЗ Борислав Петков.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.