1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През 2018 година – спад при зърнените култури

През 2018 година – спад при зърнените култури

Aнализ на Евростат

През 2018 година е отчетен спад при производството на зърнени култури с около 15 милиона тона в сравнение с предходната година. Това показва анализ на Евростат. ЕС е водещият световен производител на захарно цвекло, вино и зехтин, сочи статискитака.

Производството на зърнени култури и ориз в ЕС през 2018-та е било 295 милиона тона, над 11% от световната реколта. Това се дължи на сушата, преобладаваща в Централна и Северна Европа. Площа на култивираните зърнени култури остава почти непроменена. Франция реколтира над 62 милиона тона зърно, следват Германия, Румъния и Полша. Производството на Франция представлява една пета от общият добив в държавите-членки на ЕС.

В Общността се отглеждат и захарно цвекло и картофи. Обработваемите площи при тях са 1 милион и 700 хиляди хектара. В момента Съюзът е водещият световен производител на захарно цвекло или около половината в световен план. Статистиката показва, че само 20% от световната продукция на захар идва от захарно цвекло, останалите 80 на сто са от захарна тръстика. Общото производство е над 119 милиона тона захарно цвекло. ЕС е произвел и над 37 милиона тона плодове, като е с 4 и половина миниона повече за година, като има чувствителен скок при ябълките. Реколтата от цитрси представлява почти 11 милиона тона.

Данните отчитат също, че земеделците са добили и около 16 милиона тона домати, 6 милиона тона лук и около 5 милиона тона моркови.
Между 2014 и 2018 година държавите от ЕС съставляват 65% от световното производство на вино. Реколтата в основните страни за производство на грозде се повишава чувствително, а общото производство е приблизително 25 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.