1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През юли индексът на храните бележи ръст от 1,3%

През юли индексът на храните бележи ръст от 1,3%

Спад с 3,9 на сто има при захарта, тъй като се очаква добра реколта от захарна тръстика в Бразилия

Леко повишение отчита месечният индекс на храните, изготвян от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. През юли той записа плюс 1,3 % до 124 пункта.
 
Според ФАО основните причини са прекратяването на черноморския коридор и въвеждането на ограничения при търговията с ориз. Най-голямото поскъпване през седмия месец на годината е регистрирано при растителните масла – с 12 процента, докато при захарта, зърното, млечните продукти и месото има спад. Като цяло индексът остава с близо 12 на сто под стойността от юли 2022 година.
 
Покачването на растителните масла се дължи най-вече на поскъпналото с повече от 15% слънчогледово олио, породено от несигурността относно износа от Украйна. Заради опасения от лоши реколти с по-високи цени са и палмовото, соевото и рапичното масло. Спрямо юни зърненият индекс е паднал с половин процент, което според Организацията се дължи на понижените с около 5 на сто цени на едрозърнестите култури. Става дума най-вече за големите реколти от царевица в Аржентина, Бразилия и Съединените щати. Подиндексът на пшеницата обаче е с 1,6 процента нагоре, а при ориза има покачване с 2,8 на сто на месечна и с 19,7 процента на годишна база. Това се дължи на индийската забрана за износ на бял небланширан ориз.
 
Спад с 3,9 на сто има при захарта, тъй като се очаква добра реколта от захарна тръстика в Бразилия и големите държави-производителки в Азия. Успоредно с това е намаляло и търсенето в Китай и Индонезия, които са най-големите вносители в света. С 0,4 процента надолу е индексът на млякото, а при месото намалението е с 0,3 пункта. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.