През юли растенията в градината бързо изсъхват, ако не им доставим нужното количество вода

Плодоносещите овощни дървета обикновено трябва да получават от около 50 до 120 м3 вода на декар при всяко напояване

Зеленчуците гълтат големи количества вода през вегетацията си. Физиологически проучвания са установили, че през целия си период на развитие пиперът има нужда от 600 литра за един квадратен метър, доматите и патладжанът – от 500 литра, ранното зеле от 350 л,  късното зеле от 400—450 литра. Дневният разход на вода е много голям. От 2-3 литра в началото на вегетацията, той достига до 10 л при масовото наедряване на плодовете и при беритбите. Ето защо през юли и август трябва да се полива през 3—4 дни, като се имат предвид и падналите валежи. Ако дъждът е обилен – над 15-20 литра за квадрат,  гравитачната поливка  може да се пропусне.

За доматите е нужна умерена почвена влажност, защото ако се прекали с поливането те образуват бързо мощна вегетативна маса, а по-малко плодове. Те се нуждаят от най-много вода по време на  масовия цъфтеж и при наедряване на плодовете. Ако поливките се пропуснат през тези два периода, цветовете окапват, а плодчетата остават дребни. При нарушен воден режим заболяват от столбур.

Изискванията на патладжана и пипера към водния режим са почти същите както на доматите. Пиперът е по-взискателен не само към почвената, но и към въздушната влажност. Затова трябва да се полива по-често, но с по-ниски поливни норми, пише agroplovdiv.bg.

От всички зеленчуци краставиците са най-влаголюбиви по две причини – тяхната коренова система е плитка, а надземната им маса е голяма и затова  изпарението е високо. Затова поливките при тях трябва да са чести (през няколко дни) с малки поливни норми — от 10 до 15 л на един квадратен метър.

Преовлажняването на почвата е другата крайност, която не бива да се допуска. Зеленчуците са много чувствителни към липсата на въздух в почвата, защото деятелните корени умират и физиологичната дейност на растенията се нарушава. Ето защо поливането в личния двор с ниски поливни норми от 15 до 30 л на един квадратен метър не е вредно, но трябва да е по-често.

Зеленчуковите култури са силно чувствителни на температурата на поливната вода, особено когато се дъждува. Тя не бива да бъде по-ниска от 18—20°С. Да не се полива между 11 и 15 ч със студена вода. Още първите градинари са установили, че най-полезни са вечерните или следобедните поливки, при които температурата на водата и на растенията е почти еднаква.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте повече информация на http://www.agro.bg/agro_calendar/

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.