1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През новия програмен период се очаква парите за България за директни плащания да нараснат до 815 млн. евро

През новия програмен период се очаква парите за България за директни плащания да нараснат до 815 млн. евро

Снимка:

Това заяви Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"

Земеделските площи, за които са подадени заявления за подпомагане със субсидии през 2012 г., са нараснали с 1-2 на сто спрямо година по-рано. Повече са и селскостопанските животни, за които се кандидатствата. Това съобщава в интервю за "Стандарт" Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Периодът на регистрация изтече на 11 юни. По думите му кандидатите са 84 000 срещу 88 000 за миналата година. "Това означава, че стопанствата се окрупняват, което води до по-добра рентабилност на производството", коментира Порожанов.

При протестите на зърнопроизводителите в края на изтеклата година и началото на 2012 г. станаха известни и претенциите на техни колеги от други сектори, които се оплакаха, че по-голямата част от европейските помощи отиват за малък брой зърнопроизводители. Това коментира и при протестите премиерът като обяви зърнопроизводителите за "агромилионери".

Всяка година зърнопроизводителите получават европейска субсидия за единица площ. Плащането за хектар обработваема площ е 22.50 лв. За 2012 година сумата надхвърля 830 млн. лева. В националния бюджет са заложени още 110 млн. лева за зърнопроизводителите, за животновъдите над 71 млн. лева и за тютюнопроизводителите 73 млн. Зърнопроизводителите обаче искат още 230 млн. лева от националния бюджет.

Порожанов посочва, че според подадените заявления схемата за националните доплащания в тютюнопроизводството също бележи ръст на интереса и има вече близо 42 000 души, които са се регистрирали. В агроекологичните плащания има нарастване с над 30%, а площите са завишени с над два пъти и половина.

Пакетът, предвиден за единни плащания на площ за 2012 г., е 500 млн. евро. Парите ще бъдат разпределени пропорционално на заявените площи, които са почти 36 млн. декара.

"Това отново означава, че ситуацията от миналата година - да имаме бенефициенти с голямо количество площи, заявени за подпомагане - ще бъде повторена", обобщава Порожанов. По думите за тази година, към момента Държавен фонд "Земеделие" е разплатил над 1.7 млрд. лева, като основните плащания са на площ.

За тютюн са платени 72 млн. лв., на производителите на картофи – близо 4.9 млн. лв. В следващите седмици предстои да се разпределят още по 30 лв. за животни за общо 9-10 млн. лв. В момента започва набирането на заявления за подпомагане на овцевъдството.

През новия програмен период (2014-2020 г.) се очаква парите за България за директни плащания да нараснат до 815 млн. евро. Тогава обаче ще отпадне възможността за национални доплащания след като бъдат надхвърлени 90 на сто от средните за Европейския съюз доплащания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.