1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проблемите на зеленчукопроизводството в община Шабла бяха представени пред експерти от МЗХ

Проблемите на зеленчукопроизводството в община Шабла бяха представени пред експерти от МЗХ

Снимка:

Предвиждат се държавни помощи в подкрепа на сектора

Проблемите на зеленчукопроизводството и напоителните системи в община Шабла бяха обсъдени с експерти от дирекциите по растениевъдство, животновъдство, хидромелиорации, развитие на селските райони от Министерството на земеделието. Присъстваха и представители на „Напоителни системи“, областна управа в Добрич, кметове, земеделски служби. Срещата се състоя по инициатива на кмета на крайморската община проф. Райна Бърдарева. Според нея дискусията на място в Шабла с производители на зърно, пипер, домати, мед и мляко дава най-точна картина на състоянието на най-важните сектори за региона. По думите й това е първата крачка към решаване на проблемите.

Зеленчукопроизводството е структуроопределящо за община Шабла, подчерта проф. Бърдарева. Този сектор осигурява много работни места и доход на населението в общината. Това провокира завишен интерес към срещата с експертите от Министерството на земеделието. За съжаление обаче през последните години се наблюдава отказ от производството на зеленчуци поради редица причини. Една от тях е липсата на сигурен пазар и на борса за организирано изкупуване на зеленчуковата продукция. Изградената преди десетки години хидромелиоративна система е обхващала около 40 хиляди дка. През миналата стопанска година са се използвали малко повече от 20 хиляди дка. Съоръженията са стари, скъпата вода по тях се губи и това увеличава още повече разходите по производството на зеленчуци. „Напоителни системи“ притежават над 70% от хидромелиоративните съоръжения в страната, стана ясно на срещата. За последните 20 години в тях са инвестирани твърде оскъдни средства и затова поливните площи са в окаяно състояние.

Експертите разясниха възможностите за държавни помощи и европейски субсидии за зеленчукопроизводство. От планираните 25 млн. за сектора, 10 млн. лв. са заделени за три нови схеми за държавни помощи, подчерта Стела Виткова – отдел „Растениевъдство“ към МЗХ. Едната от тях е насочена към покриване до 40% на инвестициите в сектора, втората е предвидена за борбата с миниращия молец, който от 2009 г. е сериозен проблем за стопаните. Помощта е в размер на 250 лв. на декар и покрива разходите за две феромонови уловки, борба с биологичен агент /дървеница/. Третата линия, по която ще се получава държавна помощ, е сертифициране на продукцията по системи за качество, подчерта Стела Виткова. Идеята е да се докаже качеството на продукцията от семето до трапезата.

Важен фактор за успешното усвояване на парите, отпуснати за сектора, е създаването на организации на производителите и сдружения за напояване. По ПРСР има достатъчно възможности за финансиране на тези сдружения или групи, поясни Соня Симеонова от отдел „Развитие на селските райони“ към МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.