1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължава сертифицирането на пресни плодове и зеленчуци, произведени в България

Продължава сертифицирането на пресни плодове и зеленчуци, произведени в България

Най-голям дял се пада на ябълките

Увеличават се количествата на оранжерийни краставици и домати – втора реколта. За периода от 24 септември до 01 октомври 2012 година, инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българска агенция по безопасност на храните са издали сертификати за качество на 1010 тона краставици и 1686 тона домати.

Най-голям дял при сертифицирането се пада на ябълките. За едноседмичния период до 01 октомври 2012 година са проверени  1790 тона ябълки с  високо качество.

По области са сертифицирани следните количества ябълки:

Благоевград – 541 тона

Пловдив - 508 тона

Бургас - 222 тона

Русе - 147 тона

Варна - 136 тона

Ябълката е най-богатият на сортове овощен вид. Смята се, че в света има над 10 000 сорта ябълки. В практиката сортовете ябълки се различават по вкуса на плодовете, по оцветяването на плодовата кожица и по времето на узряването. Според вкуса, си сортовете ябълки  се делят на две големи групи - сортове със сладко плодово месо и такива с кисело плодово месо. Според оцветяването на плодовата кожица сортовете ябълки  биват жълти и червени. Към жълтите спадат всички сортове, които в лагерна зрялост имат жълто или зелено оцветена кожица. Към червените спадат всички, които са с червено оцветена плодова кожица, независимо от това, дали червеният цвят покрива целия плод или е само на петна, на ивици или на пламъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.