1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължава тенденцията на покачване на изкупната цена на пшеницата

Продължава тенденцията на покачване на изкупната цена на пшеницата

Нивото на украинското и руското зърно варира в диапазона 240-250 долара

Спокоен и балансиран е зърненият пазар в момента. Това е обичайно за зимните месеци, обясняват от Софийската стокова борса. Агрокултурите имат сравнително постоянни цени. Запазва се тенденцията за минимално покачване при пшеницата, като на годишна база има сериозно повишение.

В момента липсват фундаментални фактори, които да раздвижат цените. Сега предстои да стане ясна прогнозата за количеството нова реколта в Южното полукълбо, което ще има отражение на пазарната конюнктура.

През 2018 година доста се покачи цената на пшеницата, обясняват анализаторите. Това е културата, която непрекъснато поскъпваше.

През миналата година имаше леко повишение в производството и огромен ръст в потреблението, което се отрази благоприятно на цената на пшеницата. Нивото на украинското и руското зърно варира в диапазона 240-250 долара, а на европейското е около 210 евро за тон. От Софийската стокова борса съобщиха още, че от началото на март всеки, които желае, ще може да наблюдава онлайн търговията в реално време.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.