1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължават преговорите между зърнопроизводителите и правителството

Продължават преговорите между зърнопроизводителите и правителството

Има постигнат консенсус по всички точки от исканията на НАЗ

Преговорите между зърнопроизводителите и правителството продължават и днес в 9:00 часа в Министерството на земеделието и храните. Вчера земеделците излязоха на протести в 20 области на страната. Късно до снощи продължиха разговорите между представителите на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и правителството – в лицето на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и земеделския министър Мирослав Найденов.

В преговорите се включи и премиерът Бойко Борисов по настояване на протестиращите. Идеята е да бъде подписано днес ново споразумение с правителството, чиито текстове вече се подготвят. Има постигнат консенсус по всички точки от исканията на НАЗ.

След срещата стана ясно, че е разпоредена проверка и анализ на някои от нещата, които не са се случили до момента от исканията на зърнопроизводителите. Проверката трябва да приключи до 10 дни и да стане ясно кой е отговорен за неизпълнените обещания. Проверката е в ДФЗ и отдела, който се занимава с директните плащания, уточни министър Мирослав Найденов.

Около 4000 души със земеделска техника участваха в протеста на НАЗ вчера. Земеделците изкараха по пътищата около 2000 селскостопански машини, предимно трактори. Половината от протестиращите бяха членове на НАЗ. Подкрепата си в протестите са дали и биопроизводители, животновъди и пчелари. Най-големи бяха протестите в Стара Загора, Добрич, Ловеч, Сливен, Ямбол и Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.