1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължават протестите в сектор „Земеделие”

Продължават протестите в сектор „Земеделие”

Това стана ясно след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с представители на Националния стачен комитет

Протестите в сектор „Земеделие” продължават за неопределен период от време. Това стана ясно след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с представители на Националния стачен комитет, предаде агенция “Фокус”. Протестиращите очакват конкретни предложения, каквито по време на днешната среща не са получили. Това съобщи след срещата Христо Цветанов от Асоциацията на земеделските производители в България.

На срещата бе обсъдена финансовата рамка, с която представителите на селското стопанство не са съгласни. Срещата продължи около час, като споразумение не беше постигнато.

Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Радослав Христов каза, че изпълнителната власт и правителството потвърждават оттеглянето на подписите си от финансовата рамка и че тя е била подписана предизборно.

Фермерите настояват да си получат обещаните 570 млн. лева за сектора, гарантирани чрез финансовата рамка за следващата година. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни, че единствените корекции в сметките могат да се направят чрез намаляване на националните доплащания на единица площ от 240 млн. лева на 100 млн. лева. Въпреки намалението обаче парите ще бъдат с 20 млн. лева повече, защото има увеличение на европейските средства. Проблемът в случая е, че по схемата за единица площ повече пари за следващата година ще получат животновъдите и собствениците на пасища и ливади, докато собствениците на земеделски земи и зърнопроизводителите ще бъдат орязани от тези сметки. Председателите на земеделските организации категорично отхвърлиха този вариант за подпомагане.

Министър Найденов обеща също така, че от 1 януари 2012 г. има гаранция на финансовия министър Симеон Дянков, че земеделските производители ще получат ваучери за безакцизно гориво за земеделските си нужди. Така или иначе обаче големите асоциации в сектор „Земеделие” обявиха, че са изгубили доверието в управляващите.

2500 машини и 4500 души средно са участвали във вчерашните протести за цялата страна. Днес във Велико Търново ще се проведе среща на Националния стачен комитет, на която ще бъдат обсъдени следващите действия.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.