1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продажбата на земя от Държавния поземлен фонд спомага за осъществяване на комасацията

Продажбата на земя от Държавния поземлен фонд спомага за осъществяване на комасацията

Снимка:

Това заяви Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

Около 70 процента от имотите, които Министерството на земеделието и храните обяви на търг са маломерни - от 1 до 10 дка, и всички те по една или друга причина граничат с парцелите на други стопани. Това ще даде възможност на собствениците да окрупнят парцелите си и да развият своя бизнес, казва в интервю за БТА Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/.

Той се надява интересът да дойде най-вече от страна на селскостопанските производители и животновъдите, защото по-голямата част от предлаганите земи са паши.

Според Петков, обявените 154 хиляди дка са много малка част, но те са крачка за осъществяване на естествената комасация по т. нар. пазарен метод.

България има резерв по т.нар. обработваема земя от около 2,8 млн. дка до 3,2 млн. дка земя, която се води необработваема, подчертава той.

Петков смята още, че търгът няма да се отрази на самия пазар на земята, тъй като плащането за нея се извършва с различен финансов инструмент, какъвто са поименните компенсационни бонове. Според него продажбата на земя от Държавния поземлен фонд става в много правилен момент, защото около 75 на сто от нея до момента е необработвана.

Тази земя представлява не повече от 10 процента от общо изтъргуваната земя всяка година от около 1,3 млн. - 1,5 млн. декара, казва Борислав Петков. Експертът подчертава още, че това е практика в цял свят. Във всяка страна - в Белгия, Холандия, Дания, държавата участва активно в пазара на земеделската земя с поземления си фонд, като по този начин спомага за комасацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.