Проектът включва 19 организации от ЕС
Проектът „PIG EC“ e нова концепция, която има за цел да се подобрят връзките на производителите на свинско месо с най-новите достижения на науката и иновациите за справяне с проблемите на здравеопазването, хуманното отношение към животните и качеството на продукцията през следващите четири години. Средствата за подпомагане на дейността (2 млн. €) са осигурени от научноизследователската и развойна програма на Европейската комисия, "Хоризонт 2020".
Дейността ще се ръководи от AHDB (The Agriculture and Horticulture Development Board, UK) и включва 19 организации от ЕС, които представляват 13 държави-членки, произвеждащи 92% от свинско месо и притежаващи около 89% от поголовието на свинете в ЕС през 2014 год.
проф. Валентин Кацаров, Тракийски университет, АФ
Партньорите в тази инициатива са:
AHDB, UK;
Beta Technology Ltd, UK;
Zuidelijke Land-EN Tuinbouworganisatie Vereniging; (ZLTO), Netherlands;
Stichting Wageningen Research, Netherlands;
Institut De Recerca i Tecnologia Agroalimentaries, Spain;
Centro Ricerche Produzioni Animali, Italy;
Boerenbondvereniging voor Projecten, Belgium;
Teagasc – Agriculture and Food Development Authority, Ireland;
Agrifood and Biosciences Institute, UK;
Veterinaermedizinische Universitaet Wien, Austria;
Interprofession Nationale Porcine, France;
Seges PS, Denmark;
Deutscher Raiffeisen-verband, Germany;
Vagoallat – ES Hus Szakmakozi Szervezet es Termektanacs, Hungary;
IFIP – Institut du Porc Association, France;
Gran Suino Italiano, Italy;
Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Poland;
Polski Zwiazek Hodowcow i Producentow Trzody Chlewnej Polsus, Poland;
Elainten Terveys ETT, Finland.