1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Профилактичните прегледи при продуктивните животни

Профилактичните прегледи при продуктивните животни

Защо- разказват ветеринарите ...

Ветеринари съветват- извършването на профилактични прегледи при селскостопанските животни, които имат контакт с кучета е изключително важно. Причината – част от заболяванията протичат без видими симптоми.

Преносът на болести от кучета към селскостопански животни е сериозен проблем, коментиран е многократно. Резултатите не са оптимистични. „В края на крайщата не е решен, защото ние нямаме координирани съвместни действия между държавните структури, фермерите и частнопрактикуващите ветеринари“, коментира д-р Георги Генадиев, ветеринар. Дребните преживни животни са по-податливи на болести, пренасяни от кучета. Причината – имат пряк контакт с тях. В птицекомбинатите и свинефермите обаче цикълът е затворен и опасността е минимална. Най- често селскостопанските животни страдат от вътрешни и външни паразитози, като най-опасната от тях е кучешката тения. „Препарати против вътрешни и външни паразити след направата на профилактичен план могат да се дават и от стопаните. Не е нужно лекарят да ходи непрекъснато“, коментира Янак Грешков, ветеринар.

Ако кучето зарази продуктивно животно с бруцелоза обаче последиците са по-високи. Макар болестта да е лечима, практиката в България е те да бъдат евтаназирани. Ето и какви са нейните симптоми „възпаление или оток на тестисите, ставни заболявания и аборти“. Веднъж заразено селскостопанското животно може да пренесе болестта и върху човек. Затова при някои болести като антракс например консумацията на месо е забранена.

Автор: Яница Марова  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.