1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогнозират повече зърно през 2015 г.

Прогнозират повече зърно през 2015 г.

Световният съвет по зърното предвижда реколта над 2 милиарда тона

Малко над 2 милиарда тона ще бъде глобалната зърнена реколта през тази година, прогнозира Световният съвет по зърното. В това количество оризът не е включен, уточняват експертите от Лондон.

През ноември се предвиждаха около 300 милиона тона по-малко, а новата реколта ще постави рекорд, тъй като досегашният е 2 милиарда тона и е от миналата година. Складовите наличности до края на 2015-та ще се увеличат с 30 милиона до 432 милиона тона. Според експертите най-големи количества ще складират водещите износители на зърнени култури – Аржентина, Австралия, Канада, Европейският съюз, Казахстан, Русия, Украйна и Съединените Щати. В силозите на тези страни ще има общо 148 милиона тона.

Новата прогноза се прави заради очакваната по-голяма реколта от царевица, която ще бъде с 10 милиона тона повече и ще достигне около 992 милиона, което също е нов рекорд. Само Аржентина ще прибере 7 милиона тона повече от досега предвижданото. Причина за това са падналите през януари валежи, които облагодетелстват растежа на културата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.