Програма за подпомагане на свиневъдството на стойност 446 милиона евро стартира румънското правителство

Целта на инициативата е да се замени вносът на свинско месо със собствено производство

Програма за подпомагане на свиневъдството на стойност 446 милиона евро стартира румънското правителство. Срокът е до 2020 година, като само за настоящата са предвидени 86 милиона. Целта на инициативата е да се замени вносът на свинско месо със собствено производство, посочиха от агроведомството в Букурещ.

От браншовата организация на свиневъдите обаче се оплакват, че финансирането на предвидените мерки протича прекалено бавно. До момента повечето фермери, работещи в сектора, не били подпомогнати. За голяма част от тях най-важното сега е да намерят подходяща работна ръка, след като са създали нужната инфраструктура в стопанствата си и разполагат с необходимите фуражи.

От помощта могат да се възползват фермери, които отговарят на определени критерии, сред които минимален брой свине, предадени в кланиците, както и определено живо тегло. Друго условие е да доставят животните на конкретни месопреработватели. В замяна могат да получат до 10 хиляди евро.

През последните години вносът на свинско в северната ни съседка рязко нарасна. През 2016-та от чужбина са доставени 197 хиляди тона на стойност 334 милиона евро, докато година по-рано импортът е бил в размер на само 23 хиляди тона. За първите шест месеца на 2017-та са внесени 95 хиляди тона, за което са похарчени 193 милиона евро.

Нарасналите нужди от внос са в резултат на драстичното намаляване на поголовието в периода между 2007-а и 2016-та година. За тези 10 години броят на свинете в страната се е свил с 30 процента до 4,7 милиона. Румънците са обаче сред най-големите консуматори на свинско месо в Европейския съюз. На глава от населението се падат средно 31 килограма годишно.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.