1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производители на тютюн се събраха на ефективен протест срещу забавянето на изкупната кампания

Производители на тютюн се събраха на ефективен протест срещу забавянето на изкупната кампания

Снимка:

Недоволните искаха да блокират в 10 часа път Е-80 край Харманли

Около 200 производители на тютюн се събраха тази сутрин на ефективен протест срещу забавянето на изкупната кампания и ниските цени на тютюна. Недоволните искаха да блокират в 10 часа път Е-80 край Харманли, но общината не разреши провеждането на тази акция, защото по същото време се извършва ритуалът за Богоявление.

Тютюнопроизводителите са донесли кашони с тютюн, които са разпръснали по асфалта. Исканията им са да започне незабавно изкупуване на продукцията им на цени като миналогодишните. Не е ясно как ще продължи протестът. Засега няма стълкновения между протестиращи и полицаи. До миналата седмица бяха изкупени едва 300 от общо 13 000 тона тютюн от сорт "Басма", предаде БНР.

В предаването "Преди всички" председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев каза, че вече има реакция на търговските фирми и те са започнали да изкупуват тютюн в Южна България, но на по-ниски цени.

"Това не означава, че днес ние няма да проведем протеста. Той е само в икономическа посока и го правим с превантивни мерки, за да не се получат такива ситуации догодина и по-догодина по време на изкупуването на тютюна. Ние подозираме негласно картелно споразумение между фирмите за забавянето на кампанията", уточни Филев.

Производителите недоволстват и срещу изкупната цена на тютюна. "Как може една и съща фирма да изкупува един и същ сорт тютюн в две съседни държави, които са страни членки на ЕС, и в България цената да е 5 лева, а в Гърция 5 евро". Според Цветан Филев политически обвързани кметове в Югозападна България обикалят регионите и уверяват производителите, че нещата ще се оправят.

Те няма как да се оправят, тъй като България след 2007 година е принудена да работи по принципите на пазарната икономика. Няма регулаторен орган, който да нормализира изкупуването на тютюна, ако ние не си помогнем на браншово ниво. Така че призовавам субекти, които ходят да вменяват на производителите, че положението ще се оправи, да спрат да го правят", допълни Филев.

Тютюнопроизводителите възнамеряват да продължат с протестите, ако не получат исканите цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.