1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на мляко в Австралия протестират срещу търговските вериги

Производителите на мляко в Австралия протестират срещу търговските вериги

Недоволството им е заради липсата на подкрепа след сушата през лятото и недостига на фуражи

Производителите на мляко в Австралия протестират срещу търговските вериги. Недоволството им е заради липсата на подкрепа след сушата през лятото и недостига на фуражи.

Въпреки че някои вериги вдигнаха цената на литър мляко с 10 австралийски цента, или 12 стотинки, с аргумента, че с тази "такса солидарност" подпомагат фермерите, стопаните са недоволни. Те смятат, че тази сума не е достатъчна.

На същото мнение е и земеделският министър, който нарече таксата "успешна медийна реклама". Дейвид Лилътпрауд насочи критиката си към една от големите местни вериги, при която поскъпнаха само 3-литровите опаковки. Тези разфасовки обаче имат съвсем малък дял от продажбите. Освен това допълнителните средства не отиват директно при доставчиците, а се внасят в специален фонд, пред който фермерите трябва да подават заявления, за да получат помощта.

"Първоначалната идея на допълнителната такса беше, тя да се прилага за всички марки и разфасовки, а парите да се разпределят чрез мандрите на производителите", обясни министърът.

В страната има вериги, които не участват в акцията. Сред тях е голяма германска компания с австралийско подразделение. От централата на фирмата обясняват в своя защита, че са подкрепили земеделските стопани още по време на сушата, като са приели по-високите цени, искани от преработвателите, без да вдигат крайната цена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.