1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на охлюви у нас търсят възможности за пласиране на продукцията си

Производителите на охлюви у нас търсят възможности за пласиране на продукцията си

Трудно се намира пазар за живи охлюви, които са отгледани в България

Трудно се намира пазар за живи охлюви, които са отгледани в България. Това каза за радио „Фокус” Оник Ованезов, охлювъд и член на Българския охлювъден съюз. Това е причината охлюпроизводителите у нас да търсят други възможности за пласиране на продукцията си. Българският охлювъден съюз обединява около 20-25 души и около 30 декара ферми, в които се угояват животни.

Според Оник Ованезов - отглеждането на охлюви не е лесен процес. Предварително са необходими определени съоръжения – люпилни, в които в изкуствени условия да бъдат излюпени малки охлюви. Впоследствие те биват подавани към фермите за угояване на животни, които са вече на открито поле. В период от три до четири месеца животните се угояват, за да достигнат размер от около 28 до 33 грама. Животните, които се отглеждат в тези полета, са от вида "Хеликс Асперса Максима".

Това са средиземноморски тип охлюви, не са разпространени тук и се отглеждат изкуствено в България. С определен хранителен режим са получават компоненти, които са полезни при последващо извличане на различни типове суровини от животните. Реално се извличат четири – пет типа суровини, свързани със слузта, кръвта, месото, хайвера и черупката на животното. С направените разработки извлечените суровини се използват на 100%.

„Трудно се намира пазар за живи животни, които са отгледани в България. Поради тази причина ние се насочихме към това да търсим други възможности за разработване на продукти. Суровините се извличат в специализирана производствена база, след което процесът е свързан с няколко типа преработка, докато се стигне до тяхното сухо състояние. В последващи продукти се използват два типа суровина – лиофилизатна и хидролизатна форма на суровините”, допълни Оник Ованезов.

Лиофилизацията е процес, при който при сравнително ниска температура под вакуум се извлича водата от суровината и остава сухото състояние. По този начин в суровината се запазват всички полезни вещества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.