1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на плодове и зеленчуци очакват подпомагане от земеделското министерство за сертифицирането по Глобал Гап

Производителите на плодове и зеленчуци очакват подпомагане от земеделското министерство за сертифицирането по Глобал Гап

Сертификатът е задължителен за всички площи, които притежава земеделският стопанин

Производителите на плодове и зеленчуци очакват подпомагане от земеделското министерство за сертифицирането по Глобал Гап. Сертификатът е задължителен за всички площи, които притежава земеделският стопанин. Идеята е схемата да се разработи така че помощта да отива директно към сертифициращия орган на базата на разходите, а не при производителя.

Таксата за сертификата е разделена на две части - фиксирана сума, която се дължи към GlobalGAP, и цена за сертифициращата организация. Цената за инспекция зависи от размера и броя на площите, както и от броя на сертифицираните продукти. Експертите препоръчват като по-изгоден вариант сертифицирането на група производители, тъй като в този случай разходите са по-ниски. На Консултативен съвет още миналата година от ведомството са поели ангажимент за разработване на схемата, но до момента такава няма. Една от идеите е производителят да не плаща на сертифициращата организация.

Както при повечето продуктови сертификати срокът на валидност е 12 месеца, като задължително първата сертификационна инспекция трябва да бъде проведена по време на беритба. Всяка година производителят, вече сертифициран по GlobalGAP, се одитира отново, за да му бъде подновен сертификатът.

Овощарите очакват тази година да има нотификация на мярката и призовават за активност от страна на стопаните.

 Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.