1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на плодове трябва да предлагат черешите с дръжки и с големина поне 2 см

Производителите на плодове трябва да предлагат черешите с дръжки и с големина поне 2 см

Държавата за първи път ще подпомогне сектора с 15 милиона лева

Производителите на плодове трябва да предлагат черешите с дръжки и с големина поне 2 см в диаметър, за да получат държавни субсидии за бранша. Това става ясно от заповед на земеделския министър Мирослав Найденов за изисквания към качеството на плодовете и зеленчуците, пише в. "Труд". 

Държавата за първи път ще подпомогне този сектор с 15 милиона лева, а субсидии ще се дават само за първокачествени зеленчуци.

"При черешите се допуска до 10% от плодовете в партида да бъдат без дръжки. Мине ли се този праг, субсидии няма да се дават", коментираха от земеделското министерство. Доказано било, че черешите без дръжки губят сочността си, по-бързо се развалят и загниват.

Дребните ябълки, достойни за субсидии, трябва да са поне с 60 мм диаметър, а едрите - с минимум 8 см диаметър. Дори и производителите да са спазили тези изисквания, помощта ще се окаже мираж, ако експерти на Агенцията по храните намерят в касетките им плодове със следи от препарати за растителна защита или пък продукти, пострадали от измръзване.

Единствено прасковите и нектарините, които се предлагат на пазара преди 15 юли, може да са с костилка, която не се отделя при разделяне на плода. Ако това се наблюдава след тази дата, производителите няма да получат сертификат за качество, а оттам ще загубят и държавната помощ.

Поне 35 мм в диаметър пък трябва да бъдат най-малките домати. Освен че те трябва да с еднаква големина, трябва да са и еднакво узрели. Разрешава се в щайгата доматите с различна зрялост да са не повече от 5%. Субсидиите се губят, ако на пазара се предлага стока, пострадала от слани и градушка.

Криви краставици с отклонение до 5 см, но дълги поне 25 см също ще получават отличие за първокласно качество, а оттам и субсидии. Допустимо е една краставица да тежи до половин килограм. Дължината на корнишоните обаче не трябва да надминава 9 сантиметра.

За пипера от полето се допускат различни дължини. Строги изисквания има само за "сиврия" и "рога", където се иска дължина от поне 15 сантиметра, а камбите да са с минимум 7 см диаметър.

Задължително е производителите да поставят в касетките плодове и зеленчуци само от един сорт, а на етикетите или на табели да посочват мястото на производство, името на земеделеца, качеството, датата на бране, както и официален знак за контрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.