1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на праскови от Сливенско приключват годината с по-слаби резултати

Производителите на праскови от Сливенско приключват годината с по-слаби резултати

Средните добиви са с близо 30 на сто по-ниски

Производителите на праскови от Сливенско приключват годината с доста по-слаби резултати в сравнение с миналогодишната кампания. Средните добиви са с близо 30 на сто по-ниски, а заради конкурентния натиск от Гърция, срив имаше и на изкупните цени на продукцията.

Неуспешният сезон за сливенските овощари беше обусловен от отрицателните температури в региона в началото на месец април, когато започна цъфтежът на прасковите. Павел Павлов и неговото семейство обработват близо 200 декара с праскови край сливенския квартал Речица. Студената пролет е компрометирила част от реколтата в неговите масиви.

В Долината на прасковите, както неслучайно наричат Сливенския регион, градините с праскови заемат над 15 хиляди декара. Средните добиви този път не надминаха 800-900 килограма от декар, докато през миналата година достигаха 1800-2000, в някои градини и над два тона от декар.

Стопаните от Сливенско ще разчитат на своевременно изплащане на субсидиите, за да могат да стартират навреме агротехническите мероприятиоя напролет, без да се налага да теглят поредните заеми.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.