1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на тютюн очакват увеличение на изкупните цени на продукцията до 10%

Производителите на тютюн очакват увеличение на изкупните цени на продукцията до 10%

Тазгодишната реколта е около 25 хиляди тона

Производителите на тютюн в страната очакват увеличение на изкупните цени на продукцията до 10%. По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, тазгодишната реколта е около 25 хиляди тона, а 90 на сто от продукцията е предвидена за износ, информира БНР.

Богата реколта с добро качество. Така председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев определя настоящата стопанска година.

"Реколта 2013 има в количествено отношение повишение с 10 процента или като цифра около 25 хиляди тона са произведени на територията на република България. Качеството е с една идея по добро от миналата година, което ни дава куража, че и цените имат абсолютно реална предпоставка да бъдат завишени с пет до десет процента. Ориенталският тютюн е с най висока цена - 7 лева за килограм", добави Филев.

"За сортова група "Басми" това е ориенталски тютюн, очакваме около седем лева за килограм, "Кабаколак", който се отглежда в Североизточна България между четири и пет лева, сортова група "Бърлей" между три лева, три и петдесет за килограм и за "Вирджиния" от четири лева до четири и петдесет. Единственият бранш, на който продукцията се изкупува на сто процента и 90 процента от суровината е предназначена за износ, това е тютюнът. Ние нямаме проблеми с реализацията на продукцията", подчерта Филев.

По данни на браншовата асоциация над двеста хиляди души у нас се препитават от тютюнопроизводство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.