1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на захарно цвекло в ЕС трябва да поемат своята отговорност и да намалят производството на захар

Производителите на захарно цвекло в ЕС трябва да поемат своята отговорност и да намалят производството на захар

За това призова агрокомисарят Фил Хоган в Люксембург

Производителите на захарно цвекло и преработвателните компании в Европейския съюз трябва да поемат своята отговорност и да намалят производството на захар. За това призова агрокомисарят Фил Хоган в Люксембург.

Само така ще се запази балансът на пазара, дори и след изтичането на захарните квоти, смята комисарят. По данни на Комисията през следващата стопанска година в Европейския съюз ще бъдат произведени 21 милиона тона захар. Заедно със складовите наличности от над 2 милиона тона, това количество превишава значително близо 17-те милиона тона, излезли на пазара през стопанската 2017/18-та. В резултат Общността ще се превърне в нетен износител на захар, смятат експертите, като оценяват експорта на около 3 милиона тона, докато вносът ще падне наполовина.

Основни конкуренти на световния пазар са Индия и Тайланд, които също имат огромно производство. През април голямото предлагане доведе до рекордно ниска цена на захарта, паднала до 256 евро за тон. След това цените се покачиха на около 300 евро за тон, а на вътрешния пазар на Европейския съюз един тон се продава за 320 до 330 евро, посочи Хоган. Въпреки ниските цени Комисията не смята да интервенира на пазара, допълни комисарят.

Подобна е и ситуацията на пазара за свинско месо, където също има свръхпредлагане. По думите на Хоган производителите не са се адаптирали към новите условия и не са намалили производството. И макар че летният сезон в Европа е допринесъл за стабилизиране на цените на нива около 146 евро за тон, за фермерите тези цени остават ниски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.