1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството и пазарът на биопродукти в България растат

Производството и пазарът на биопродукти в България растат

По данни на земеделското министерство през последните две години фермерите, които се занимават с биологично земеделие и животновъдство, са се увеличили двойно

Въпреки кризата производството и пазарът на биопродукти в България растат - в синхрон с тенденцията в Европа, но в много по-малки мащаби. Като основен проблем и за бизнеса, и за потребителите в страната се очертава липсата на преработвателни мощности, предаде "Дневник".

По данни на земеделското министерство през последните две години фермерите, които се занимават с биологично земеделие и животновъдство, са се увеличили двойно. Към края на 2009 г. са регистрирани 316 биопроизводители, от началото на тази година в министерството са подадени още около 50 заявления.

За година и половина двойно са се увеличили и специализираните фирми за внос и дистрибуция на биопродукти, а хранителният асортимент е нараснал от 1300 - 1400 до над 2500 - 2600 продукта по данни на бранша.

"Когато се появят търговци и преработватели, готови да инвестират в сертифицирано производство тогава можем да очакваме и по-конкурентни цени", казва в последния брой на сп. "Регал" Любомир Ноков, председател на управителния съвет на Асоциацията на биотърговците. Според анкета на "Витоша рисърч" цените и липсата на информация са основните аргументи на хората, които не купуват биопродукти.

Високите цени спъват и отварянето на биоресторанти. "Голяма част от продуктите са прекалено скъпи, а асортиментът от български храни е малък", каза Веселин Достин, управител на ресторант.

Биооризът например струвал десет пъти по-скъпо от обикновения само защото се доставял от чужбина. Проблемът с цените ще се разреши, когато и конкуренцията между вносителите се засили, и на българските производители се даде възможност сами да преработват продуктите си, смята Достин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.